Dolandırılıcıktan Korunma Yolları !

Dolandırılıcıktan Korunma Yolları !Neredeyse her gün telefonlara gelen aramalar ve mesajlar daha stratejik ve inandırıcı olmakla beraber,daha çok kişiye ulaşarak dolandırmaya devam ediyorlar.Bir şekilde dolandırıldınız ne yapmanız gerekiyor?Ya da dolandırılmamak için nelere dikkat etmelisiniz?


Günümüz dolandırıcaları bir çok yönteme başvurmakta.Bu yöntemlere yüzeysel değinmek gerekirse;

Kredi Kartı Dolandırıcılığı

Sizi bankadan arayıp,kart bilgilerinizi güncellemek isteyebilirler yada benzeri şekilde.Kim olursa olsun kart bilgilerinizi paylaşmayın.Dikkat ederseniz bankalar sizden kart bilgilerinizin tamamını istemezler son 4 hanesi şeklinde sorular sorarlar.Kredi kartınızı kaybederseniz hiç vakit kaybetmeden,hangi bankaya aitse o bankayı arayarak bilgilendirmelisiniz ki kart bloke olsun ve olası sorunlardan muafiyet hakkınız olabilsin.

Mesajla Dolandırıcılık

Eğer tanımadığınız bir numaradan veya kuruluştan mesaj aldıysanız mesajı iyi okuyun.'Çekiliş kazandınız göndereceğiz bu yüzden lütfen aşağıdaki numaraya bilgilerinizi yollayınız' gibi bir mesaj geldiyse yapacağınız en iyi şey o numarayı engellemek olacaktır.

Savcı,Polis yada Terör Konulu Dolandırıcılık

Bu konu biraz hassas çünkü;bu tarz tuzaklara düşen insanlar saf yada cahil değil aksine dolandırıcıların üst düzey vicdansız oluşları.Şunu unutmamalısınız ki;Devlet kurumlarında çalışanlar(polis,savcı v.b.)sizden gayri resmi yani fatura karşılığı olmayan tek bir kuruşu bile alamazlar.Bu yüzden;savcıyım,polisim yada ismin terör örgütleriyle geçiyor bana şu kadar para ver ismini listeden sileyim tarzı bir telefon aldığınızda ilk ama ilk yapacağınız şey polise haber vermek.

Telefonla Arayarak Dolandırıcılık

Bir numara sizi aradı ardından ücretsiz ürünler çekilişler kampanyalar ve daha nice şeyler sıraladı.Daha sonra size ürünün ücretsiz olduğunu sizin sadece kargoyu ödemeniz gerektiğini belirtti.Sizin de dalgın bir anınıza geldiği için onay verdiniz.Genelde 99 tl olan kargo ücretini ödediniz kargoyu bir açtınız içinden salatalık yada şampuan gibi bir şey çıktı.İtiraz etmek istiyorsunuz muhatap alacak birisi yok.

Sanırım Dolandırıldım Ne yapmalıyım?

Eğer dolandırıldığınızdan şüphe ediyorsanız size en yakın savcılığa gidip dilekçe vermek yararınıza olacaktır.Savcılığa gidemiyorsanız polisi(155) arayarak bilgi vermelisiniz.Bu işlemleri yaparken en ufak detayı atlamadan ve delil olarak kullanılabilirliği olduğunu düşündüğünüz güvenlik kamerası gibi bilgileri de vermelisiniz.



Peki Bize Düşen Görev Nedir ?


Eğer böyle bir tuzağa düşmediyseniz yapmanız gereken bu konuda hala bilinçli olmayan kişileri bilinçlendirmek.Facebook da yada diğer sosyal ağlarda yapacağınız paylaşımlar belki de bir çok kişiyi kurtarabilir.
Bir orman yangını görürseniz,ben yakmadım deyip gidermisiniz yoksa hala yanmayan ağaçlar için elinizden geleni mi yaparsınız?

Paylaş:

Benzer Konular

Önceki Konu
Sonraki Yazı »

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *